Barion Pixel

A természet édes gyógyíre a Méz

A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek méhek által átalakított terméke. A méz közel 70 gyógy- és fiziológiai hatással bír. Kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz vitaminokat (C és B), szerves savakat, illóolajokat és fontos enzimeket.

Találhatók még benne aminosavak, fehérjék és egyéb bioaktív anyagok. A mézben lévő cukortartalom több, mint 80%-a szinte azonnal képes felszívódni anélkül, hogy ez megterhelné a hasnyálmirigy működését.

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázoló 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról. Az ókori egyiptomiak ételnek és orvosságnak is használták. A piramisokban mézes sütemények receptjeit fedezték fel, és méhkast ábrázoló véseteket, obeliszkeket találtak a sírkövek falán. A legérdekesebb leletek azonban a méhek életéből vett képeket őrző, 2-3000 éves papirusztekercsek.

A háziméh (Apis mellifera) háziasítása már mintegy 6000 évvel ezelőtt megtörtént, és a selyemlepke mellett voltaképpen az egyetlen korán háziasított rovarfaj. Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.

Hogyan készül a méz?

A méhek legnagyobb haszna a virágok megporzása. A virágok az általuk termelt nektárral, egy édes folyadékkal csalogatják magukhoz a méheket. A méh a virágok nektárját gyűjti össze, majd azt saját szervezetében átalakítja. A felszívott nektárhoz a szájukban lévő garatmirigyből enzimeket, emésztőnedveket kever hozzá, a keveréket pedig mézgyomrukban gyűjtik. Hazaérkezés után innen töltik bele ezt a még híg folyadékot a lépek sejtjeibe. 

Végül teljes értékű mézzé akkor válik, amikor szárnyuk lebegtetésével, a levegő keringetésével besűrítik, és lecsökkentik a víztartalmát. A víz elpárolog, és a méhek testéből származó enzimek hatására végbemegy az érési folyamat. A nektárból származó keményítő és dextrin szőlőcukorrá, a szacharóz pedig invertcukorrá bomlik. A keményítőbontó enzimek a méhek garatváladékából származnak. Amikor a méz nedvességtartalma 20 %-os lesz, a méhek a sejteket viaszréteggel vonják be.

A méz összetétele és gyógyhatásai

A méz 80%-a egyszerű szőlő- és gyümölcscukor. Mézeinkben legtöbb a gyümölcscukor. A szőlőcukor arról nevezetes, hogy gyorsan kristályosodik. A méz kiváló szénhidrát forrás, mert az egyszerű cukrai könnyen felszívódnak, nem terhelik a májat. A gyümölcscukor felszívódásához nincs szükség még inzulinra sem, így a méz a hasnyálmirigy munkáját is megkönnyíti.
A cukorbetegek — engedélyezett szénhidrát-beviteli határain belül — mézet fogyaszthatnak. A mézen belül a gyümölcscukor szőlőcukor egymáshoz viszonyított aránya határozza meg, hogy milyen gyorsan ikrásodik a méz.

 • Fehérjetartalom: 100 g méz száraz tömege megközelítőleg 100 mg fehérjét tartalmaz.
 • Ásványi anyagok: a mézfajták ásványianyag-tartalma eltérő; a virágmézben kevesebb van, mint az édesharmatmézben.
 • Makroelemek a mézben: kálium, nátrium, kalcium, magnézium és klór.
 • Nyomelemek: vas, cink, mangán, réz és króm.
 • Vitaminok: kiemelhető a B1-, B2-, B5-, B6-, valamint a K-vitamin, továbbá a folsav és a niacin jelenléte.

A méz ezenkívül tartalmaz még enzimeket, szerves savakat, bioaktív anyagokat és aromaanyagokat is.

Legjelentősebb felhasználási köre, javallatai:

A méz közel 70 féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Erősítő, energiaadó, baktériumölő, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó hatású. Természetes módon erősíti az immunrendszert, elősegíti az emésztést, enyhe hashajtó, hat a szívre, májvédő szer, vitaminok, enzimek gyümölcs- és szőlőcukor mellett még tartalmaz nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszerű cukrokat, ásványi elemeket (vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium, stb.) és nyugtató hatása is van.
A gyógyteákat cukor helyett mézzel édesítsük. Szívbetegségek (szívgyengeség), – gyomorhurut, légcsőhurut, – endokrin-mirigy bántalmak (elégtelenség), – külsőleg sebek kezelésére sebgyógyító hatású

Ellenjavallat, kontraindikációk

 • diabetes (cukorbetegség)
 • endokrin mirigyzavarok (pajzsmirigy túltengés)
 • agyalapi mirigy túlműködés
 • elhízás (obesitas)
 • allergia (Ha allergiás valaki valamilyen növény virágporára, óvatosság ajánlott
 • gyomorsav túltengés (Gyomorsav túltengésnél akác, repce, lóhere méz fogyasztásával érdemes kísérletezni
 • 1 éves kor alatt ne adjunk mézet! (A botulizmus veszélye miatt.) *A botulizmus az ételmérgezés egyik legsúlyosabb formája

Tipp: Gyömbéres citrom, méz, fahéj meghűlés, torokgyulladás ellen:
Elkészítése: 1/2 citrom frissen kifacsart leve, térfogatra még egyszer annyi méz, egy mokkáskanál fahéj, 1 cm3 reszelt gyömbér! – Fel lehet hígítani nem forró vízzel, de inkább a natúron fogyasszuk. Mind a fahéj, mind a gyömbér, mind a méz erős természetes antibaktiriális anyag!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Értesülj elsőként legújabb termékeinkről


Termékkereső

0